Použitie lepidla vo výrobe etikiet

Autor: Acoding | Dátum: 10.11.2019

Nielen hrúbka, veľkosť štítku a spôsob jeho aplikácie je dôležité v procese prípravy projektov pre tlač.
Jedným z najdôležitejších technologických faktorov je lepidlo.


Akrylové lepidlo 

Akrilové lepidlo na báze vody je najviac populárne a zároveň je univerzálne. Nemecké výskumné centrum Badawcze ISEGA schválilo lepidlo pre priamy styk so suchými, vlhkými potravinami a potravinami obsahujúce tuk. Je odolné a ekonomické. Neodporúča sa pre povrchy s veľkým zaoblením a nepravidelnými plochami (hrubej štruktúre). Toto lepidlo odporúčame v prípade využitia výrobkov určených pre hlboké zmrazenie.


Kaučukové lepidlo 

Toto lepidlo je typické pre veľmi silné a dlho trvajúce lepenie. Vhodné pre aplikácie pri nízkych teplotách pre potravinárske výrobky uložené v chladničkách a mrazničkách. Je taviteľné, preto sa neodporúča v prípade produktov uložených v priamom kontakte s lúčmi slnečného žiarenia a vysokým teplotám.Odnímateľné lepidlo tiež nazývané ako odlepiteľné. Technológie pre dlhodobé odstránenie etikiet bez toho, aby ostalo na obale lepidlo alebo zničilo tlač. Používa sa na štítkoch s krytom, vo vnútri kníh a časopisov. Nevhodné pre hrubé povrchy a PVC. Neodporúča sa vystavovať lepidlo do kontaktu s vysokými teplotami.


Permanentné lepidlo 

Toto lepidlo je odolné pri hlbokom zmrazení má odolnosť pri vysokých teplotách avšak, výborne sa hodí pre skladovanie a použitie štítku pri teplotách -18°C.


Lepidlo rýchle, agresívne

Táto varianta lepidla má veľmi rýchlu priľnavosť určenú pre pneumatiky a iné povrchy s nepravidelnou štruktúrou, aplikovaním štítkov na znečistené plochy (prach, rôzne nečistoty alebo piesok). Okraje štítku môžu byť bez lepidla, keďže jeho vysoká taviteľnosť spôsobuje uvoľnenie lepidla pod etiketou pri vysokých teplotách.



POZNÁMKA

Parametre, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri montáži samolepiaceho materiálu:

  • substrát výrobku, 
  • slnečné žiarenie, 
  • vlhkosť, 
  • teplota skladovania výrobku, 
  • spôsob a podmienky aplikácie etikety (teplota, špina, vlhkosť), 
  • teplotu skladovania a prepravy výrobkov, 
  • rýchlosť adhézie.


Vzhľadom na špecifiká odporúčame zákazníkom vykonať test. Aby sme zistili, či lepidlo spĺňa dané požiadavky, radi Vám zašleme vzorky našich etikiet. Naša spoločnosť umožňuje použitie studenej razby, lisovanie za studena a tlač na lepiacej strane kresby v dvoch farbách, alebo zníženie pevnosti adhézie lepidla.

Naspäť na výpis